You are currently viewing Κατάταξη των επιχειρήσεων τροφίμων σε κατηγορίες επικινδυνότητας

Κατάταξη των επιχειρήσεων τροφίμων σε κατηγορίες επικινδυνότητας

ΕΦΕΤ: “Κατάταξη των επιχειρήσεων τροφίμων σε κατηγορίες επικινδυνότητας – Συχνότητα & Έντυπα επισήμων ελέγχων”. Σε εφαρμογή η σχετική ΚΥΑ 1408/274009/ΦΕΚ Β΄/9-10-2020.

Σύμβουλος επιχειρήσεων ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ δημοσίευσε πρόσφατα σχετική εγκύκλιο όπου δίνονται συνοπτικά η παρουσίαση των κριτηρίων κατάταξης των επιχειρήσεων τροφίμων σε κατηγορίες επικινδυνότητας, καθώς και τα στοιχεία που οι αρμόδιες αρχές ελέγχου οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους προκειμένου να καθορίσουν την κατάλληλη συχνότητα ελέγχων ανά είδος επιχείρησης.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ουσιαστική στόχευση των ελέγχων, η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή.

Επιπλέον, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 147 του ν. 4512/2018 στο εποπτικό πεδίο της ασφάλειας των τροφίμων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ με την υπ’ αριθ. 129/24-4-2020 απόφασή του ενέκρινε την αναθεώρηση 18 εντύπων ελέγχου επιχειρήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων προκειμένου να τεθούν σε υποχρεωτική χρήση.

Η συνολική αξιολόγηση μιας επιχείρησης σύμφωνα με τις επιδόσεις της σε κάθε κεφάλαιο της σχετικής λίστας ελέγχου, αποτυπώνεται από την σχέση:

  • Υψηλού κινδύνου όταν σε δύο τουλάχιστον κεφάλαια παρουσιάζει χαμηλή συμμόρφωση
  • Μέσου κινδύνου όταν σε ένα μόνο κεφάλαιο παρουσιάζει χαμηλή συμμόρφωση ή όταν έχει τουλάχιστον 2-3 κεφάλαια μέσης συμμόρφωσης
  • Χαμηλού κινδύνου όταν δεν υπάρχει κανένα κεφάλαιο χαμηλής συμμόρφωσης και έως ένα κεφάλαιο μέσης συμμόρφωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο χαρακτηρισμός της επιχείρησης ως υψηλού, μέσου ή χαμηλού κινδύνου είναι κομβικής σημασίας καθότι συνιστά παράμετρο η οποία συνυπολογίζεται για το συνολικό προφίλ επικινδυνότητας και τον προσδιορισμό συχνότητας επιθεώρησης.

Κατεβάστε παρακάτω τις σχετικές εγκυκλίους του ΕΦΕΤ, καθώς και τα νέα έντυπα ελέγχου.

Η IMPRUS αναλαμβάνει για λογαριασμό της επιχείρησής σας:

  • Την προετοιμασία της επιχείρησής σας και τον έλεγχο συμμόρφωσης με την σχετική λίστα ελέγχου του ΕΦΕΤ.
  • Την αναθεώρηση υφιστάμενων συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ή του εφαρμοζόμενου προγράμματος HACCP της επιχείρησής σας.
  • Τη διενέργεια πλήρους εσωτερικής επιθεώρησης της επιχείρησής σας.
  • Τη διενέργεια ετήσιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του προσωπικού της επιχείρησης σας, σε θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@imprus.gr ή στο +30-2103643236 / +30-2721080896.