Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) δημιούργησε πρόσφατα ένα νέο εργαλείο για τις επιχειρήσεις τροφίμων, αναφορικά με την εφαρμογή των ημερομηνιών ανάλωσης στις συσκευασίες τροφίμων (“ανάλωση έως” ή “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” / “use by” or “best before”).

Η ημερομηνία “Ανάλωση Έως” (Use By) στα τρόφιμα, σχετίζεται με την ασφάλεια τους – τα τρόφιμα δηλαδή μπορούν να καταναλωθούν έως και την αναγραφόμενη ημερομηνία και όχι αργότερα, ακόμα και αν οπτικά και οργανοληπτικά δεν εμφανίζουν ελαττώματα.
Η ημερομηνία “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” (Best Before) στα τρόφιμα, σχετίζεται με την ποιότητα τους – το τρόφιμο δηλαδή μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία, ενδεχομένως όμως να εμφανίζει αποκλίσεις στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (π.χ. υφή και γεύση).
Ο Καθηγητής Κος Κ. Κουτσουμανής, Πρόεδρος της επιτροπής Βιολογικών κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), αναφέρει: “Η καθαρή και ορθή πληροφόρηση στην συσκευασία τροφίμων και η καλύτερη κατανόηση και χρήση των ημερομηνιών ανάλωσης επί των τροφίμων, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της κατασπατάλησης τροφίμων εντός της Ε.Ε., διασφαλίζοντας παράλληλα το κομμάτι της ασφάλειας τροφίμων”.
Το εργαλείο που αναπτύχθηκε από την EFSA είναι δομημένο με την μορφή ενός δέντρου αποφάσεων αποτελούμενου από μια σειρά ερωτημάτων προς απάντηση από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων, ώστε να αποφασίσουν κατάλληλα ποια από τις δύο ενδείξεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν επί της συσκευασίας.
Οι εν λόγω ερωτήσεις διερευνούν ένα εύρος παραμέτρων όπως:
- αν υπάρχει ήδη νομική υποχρέωση για την κατηγορία του τροφίμου που εξετάζεται αναφορικά με την απαιτούμενη ένδειξη
- αν το προϊόν υπόκειται σε χειρισμό / επεξεργασία που εξαλείφει σχετικούς βιολογικούς κινδύνους
- αν το προϊόν χειρίζεται / επεξεργάζεται εκ νέου πριν την τελική συσκευασία
- τα χαρακτηριστικά, προδιαγραφές και συνθήκες αποθήκευσης του προϊόντος
Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αξιολόγησαν επίσης και τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων, αναφορικά με τον καθορισμό του χρόνου ζωής του προϊόντος – την χρονική περίοδο δηλαδή κατά την οποία το προϊόν παραμένει ασφαλές ή/και ποιοτικά αποδεκτό για κατανάλωση στην αρχική του συσκευασία και τις συνιστώμενες συνθήκες διατήρησης.
Η επιτροπή Βιολογικών κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αναμένεται να δημοσιεύσει περαιτέρω γνωμοδοτήσεις επί του θέματος εντός του 2021 και συγκεκριμένα εστιάζοντας στις πληροφορίες που παρέχονται στους καταναλωτές αναφορικά με τις συνθήκες διατήρησης, τους χρόνους κατανάλωσης μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, τις οδηγίες απόψυξης κ.λ.π.
Η IMPRUS Consulting προσφέρει ολοκληρωμένη συμβουλευτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις τροφίμων όσον αφορά τον έλεγχο ή/και σχεδιασμό ετικετών τροφίμων σύμφωνα με τις εκάστοτε νομικές απαιτήσεις
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες
- Κατεβάστε εδώ την σχετική οδηγία της EFSA “Guidance on date marking and related food information: part 1 (date marking)”
- Κατεβάστε το σύντομο ενημερωτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις ημερομηνίες κατανάλωσης επί των συσκευασιών τροφίμων: