Δημοσιεύθηκε πρόσφατα (09/08/2021) ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2021/1317, ο οποίος τροποποιεί τον Καν. ΕΕ 1881/2006 αναφορικά με τα όρια μολύβδου στα τρόφιμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την μείωση των ανώτατων ορίων μολύβδου σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, προϊόντων κρέατος, ιχθύων βρεφικών παρασκευασμάτων κ.α., εξαιτίας των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου μετάλλου στην υγεία των καταναλωτών όπως αναπτυξιακή νευροτοξικότητα σε μικρά παιδιά και καρδιαγγειακά προβλήματα και νεφροτοξικότητα σε ενήλικες.
Ο νέος Κανονισμός Ε.Ε. 2021/1317:
- θέτει όρια για νέες κατηγορίες τροφίμων, όπως μανιτάρια, νωπό κουρκουμά και τζίντζερ, κονδυλώδη λαχανικά, μπαχαρικά και αλάτι
- μειώνει τα υφιστάμενα όρια σε κατηγορίες, όπως παρασκευάσματα για βρέφη και μικρά παιδιά, οίνους (μετά το 2022) και εντόσθια
- θέτει όρια για υποκατηγορίες ορισμένων τροφίμων, όπως εντόσθια διαφορετικής προέλευσης, οίνοι λικέρ από σταφύλια
Τα τρόφιμα που παρατίθενται στο παράρτημα του νέου Κανονισμού και τα οποία διατέθηκαν νόμιμα στην αγορά πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού μπορούν να παραμείνουν στην αγορά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.
Κατεβάστε το νέο Κανονισμό 2021/1317: