BRC FOOD – Global Standard for Food Safety

To BRC Global Standard for Food Safety (8η Έκδοση) έχει εκδοθεί από τη Βρετανική Συνομοσπονδία Λιανεμπορίου (British Retail Consortium) και απευθύνεται σε προμηθευτές τροφίμων που παρασκευάζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό των Super Market κυρίως της Αγγλίας.
Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1998 και από τότε ακολούθησαν αρκετές επικαιροποιήσεις βάσει της εξέλιξης των απαιτήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων.
Είναι το πρώτο Πρότυπο που αναγνωρίστηκε από τον οργανισμό GFSI (Global Food Safety Institute) και στην συνέχεια τα ισοδύναμα συστήματα IFS Food, FSSC 22000 και SQF Code. Στηρίζεται στις αρχές του HACCP δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην καλή βιομηχανική πρακτική (GMP) και στην ορθή υγιεινή πρακτική (GHP).
Αφορά εταιρείες παραγωγής τροφίμων ενώ δεν καλύπτει την εμπορική δραστηριότητα, τις εισαγωγές προϊόντων, τη διανομή ή/και την αποθήκευση όταν αυτές πραγματοποιούνται από τρίτους. Το BRC προϋποθέτει τη συμμόρφωση των εταιρειών με τη σχετική νομοθεσία για τα τρόφιμα. Οι πιστοποιημένες εταιρείες, εκτός από την ενίσχυση της αξιοπιστίας των πελατών, απολαμβάνουν της αποδοχής του συνδέσμου λιανεμπόρων της Μεγάλης Βρετανίας (ticket to trade). Επιπλέον, επιτυγχάνουν τη μείωση των επιθεωρήσεων των πελατών τους μιας και οι τελευταίοι έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της επιθεώρησης από το φορέα πιστοποίησης.
Το πρότυπο BRC Global Standard for Food Safety έχει παρόμοιες απαιτήσεις με το πρότυπο IFS. Οι επιχειρήσεις, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν να συνδυάσουν την επιθεώρηση του BRC με αυτή του IFS, αποκομίζοντας έτσι τα οφέλη μιας συνδυαστικής επιθεώρησης, μέγιστης αποτελεσματικότητας και μειωμένης διάρκειας. Αποτελεί ίσως ένα από τα πιο απαιτητικά συστήματα διασφάλισης ποιότητας και πέραν της εσωτερικής εκπαίδευσης προσωπικού χρειάζεται και εξειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο για τη σωστή λειτουργία του συστήματος και των ελέγχων.
H νέα 8η έκδοση του προτύπου BRC (Global Standard for Food Safety) δημοσιεύθηκε την 1η Αυγούστου του 2018 και αναπτύχθηκε με τη συμμετοχή και τη συνεργασία παραγωγών τροφίμων, συμβούλων με δραστηριότητα στην βιομηχανία τροφίμων, εκπροσώπων αλυσίδων λιανεμπορίου, οργανισμών πιστοποίησης και ανεξάρτητων τεχνικών εμπειρογνωμόνων. Η νέα έκδοση του προτύπου, η οποία πλέον περιλαμβάνει εννέα (9) κεφάλαια σε σχέση με τα επτά (7) της προηγούμενης (Issue 7), φέρει αρκετές αλλαγές και επικεντρώνεται στα εξής:
- στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης της κουλτούρας για την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων μέσα στην ίδια την βιομηχανία
- συγκεντρώνει σε ένα κεφάλαιο (8o) και αποσαφηνίζει τις απαιτήσεις που αφορούν τις ζώνες υψηλού κινδύνου (high risk) και υψηλής σημασίας (high care και ambient high care),
- αναπτύσσει τις απαιτήσεις για τη παρακολούθηση του περιβάλλοντος σε χώρους παραγωγής (environmental monitoring), προκειμένου να αντικατοπτρίσει την σημασία της συγκεκριμένης τεχνικής στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων
- επιτρέπει εφόσον ο επιθεωρούμενος οργανισμός το επιθυμεί να συμπεριληφθούν στο πεδίο πιστοποίησης προϊόντα εμπορίας (traded goods), υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτονται οι απαιτήσεις του κεφαλαίου 9
- εισάγει νέες απαιτήσεις και ενθαρρύνει την υιοθέτηση εκ μέρους των βιομηχανιών τροφίμων συστημάτων ασφαλείας με στόχο την αποτροπή κακόβουλων πράξεων
- παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τις βιομηχανίες οι οποίες παράγουν τροφές για κατοικίδια
- εξασφαλίζει την παγκόσμια εφαρμογή του προτύπου και την συγκριτική αξιολόγηση του και αναφοράς του σε σχέση με την παγκόσμια πρωτοβουλία για την ασφάλεια των τροφίμων (GFSI)
Η IMPRUS αναλαμβάνει για λογαριασμό της επιχείρησής σας:
- Την ανάπτυξη, παρακολούθηση και συμβουλευτική υποστήριξη συστήματος διαχείρισης με βάση τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου BRC FOOD.
- Την αναθεώρηση υφιστάμενων συστημάτων διαχείρισης βάσει BRC FOOD issue 7 και την ενσωμάτωση των απαιτήσεων της νέας έκδοσης BRC issue
- Τη διενέργεια εσωτερικών επιθεωρήσεων του εφαρμοζόμενου συστήματος, αλλά και τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων των προμηθευτών της εταιρείας σας
- Τη διενέργεια ετήσιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του προσωπικού της επιχείρησης σας, σε θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων