FSSC 22000 – Σχήμα Πιστοποίησης Ασφάλειας Τροφίμων
Το πρότυπο FSSC 22000 (Food Safety System Certification) βασίζεται πλέον στην έκδοση 6 του προτύπου, η οποία συνδυάζει τις απαιτήσεις του ISO 22000:2018, των προδιαγραφών ISO/TS 22002 (για τα προαπαιτούμενα προγράμματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων), καθώς και πρόσθετων απαιτήσεων του προτύπου FSSC 22000.
Η έκδοση 6 εισάγει επιπλέον βελτιώσεις για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους νέους κινδύνους στην αλυσίδα τροφίμων, εστιάζοντας στην ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων, στη διαχείριση της απάτης και της σκόπιμης δολιοφθοράς, καθώς και στη βελτίωση της διαφάνειας και της ακεραιότητας των διαδικασιών πιστοποίησης.
Το FSSC 22000 έχει αναγνωριστεί από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας Τροφίμων (GFSI) και είναι ισοδύναμο με τα πρότυπα BRC και IFS FOOD. Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, επεξεργασία ή/και τυποποίηση τροφίμων, πλην της πρωτογενούς παραγωγής. Ταιριάζει ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις με εξαγωγικές δραστηριότητες, που επιθυμούν να πιστοποιηθούν με ένα σχήμα αποδεκτό στις διεθνείς αγορές.
Οι απαιτήσεις της νέας έκδοσης του προτύπου FSSC 22000 (Έκδοση 6) χωρίζονται και αναλύονται λεπτομερώς σε 4 μέρη:
- Μέρος I – Απαιτήσεις για τους οργανισμούς που απαιτούν πιστοποίηση: Περιλαμβάνει τις απαιτήσεις του ISO 22000:2018 και των προγραμμάτων ISO/TS 22002, καθώς και πρόσθετες απαιτήσεις της FSSC για τη διαχείριση απάτης και σκόπιμης δολιοφθοράς.
- Μέρος II – Απαιτήσεις και κανονισμοί για τους Φορείς Πιστοποίησης: Περιλαμβάνει αυστηρές οδηγίες για τη λειτουργία των φορέων πιστοποίησης, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα της διαδικασίας.
- Μέρος III – Απαιτήσεις και κανονισμοί για τη χορήγηση διαπίστευσης: Εξειδικεύει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τους οργανισμούς που χορηγούν διαπιστεύσεις.
- Μέρος IV – Κανονισμοί για τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους συμμετέχοντες στο σύστημα FSSC: Περιγράφει τις σχέσεις και τις υποχρεώσεις των μελών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα FSSC.
Η IMPRUS αναλαμβάνει για λογαριασμό της επιχείρησής σας:
- Ανάπτυξη, παρακολούθηση και συμβουλευτική υποστήριξη συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων με βάση τις απαιτήσεις της τελευταίας έκδοσης του διεθνούς προτύπου FSSC 22000.
- Διενέργεια εσωτερικών επιθεωρήσεων του εφαρμοζόμενου συστήματος, καθώς και επιθεωρήσεων των προμηθευτών σας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης.
- Ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσωπικό σας, καλύπτοντας κρίσιμα θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων, προσαρμοσμένα στις τελευταίες εξελίξεις και απαιτήσεις.