ISO 22000:2018 – Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

Imprus - Συμβουλευτικές υπηρεσίες - Επιχειρήσεις - Καλαμάτα - Αθήνα - ISO 22000

Το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2018 εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018 από τον διεθνή Οργανισμό ISO με σκοπό να αντικαταστήσει το υπάρχον πρότυπο (ISO 22000:2005) για την ασφάλεια τροφίμων. Για όσες επιχειρήσεις είναι ήδη πιστοποιημένες για τη συμμόρφωση τους με τις απαιτήσεις του ISO 22000:2005 η μεταβατική περίοδος στο νέο πρότυπο είναι τριετής.

To ISO 22000 μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων από την πρωτογενή παραγωγή, τη συγκομιδή και παραγωγή ζωοτροφών έως την μεταποίηση, τη βιομηχανία τροφίμων, το χονδρεμπόριο, το λιανεμπόριο, τη μαζική εστίαση, την αποθήκευση και διανομή, καθώς επίσης και από επιχειρήσεις παραγωγής εξοπλισμού, υλικών συσκευασίας, υλικών καθαρισμού και απολύμανσης, προσθέτων και συστατικών.

Το πρότυπο ISO 22000 προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων μιας επιχείρησης και εστιάζει στην αμοιβαία επικοινωνία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών (επιχειρήσεων, προμηθευτών, πελατών, αρχών) στη συστηματική διαχείριση του συστήματος, στον έλεγχο των κινδύνων μέσω προαπαιτούμενων προγραμμάτων και μέσω σχεδίου HACCP, καθώς και στη συνεχόμενη βελτίωση και ενημέρωση του συστήματος.

Η ένταξη στο παρόν σύστημα προσθέτει αξία στα παραγόμενα προϊόντα και τα καθιστά και πιο ανταγωνιστικά στο καταναλωτικό κοινό, ενώ ταυτοχρόνως μειώνονται τα σφάλματα στην παραγωγική διαδικασία. H πιστοποίηση πέραν της κάλυψης των νομοθετικών απαιτήσεων για την αποφυγή κυρώσεων βελτιώνει το σύστημα παραγωγής και μειώνει τις αστοχίες.

Ορισμένες από τις κύριες αλλαγές που έχει εισάγει το νέο διεθνές πρότυπο ISO 22000:2018 σε σχέση με το ISO 22000:2005 είναι:

  • Το πλαίσιο του οργανισμού και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
  • Αυξημένες δεσμεύσεις από την ανώτατη Διοίκηση του οργανισμού τροφίμων.
  • Κατάργηση της έννοιας της υποχρεωτικής διαδικασίας (mandatory procedure) και καθιέρωση της έννοιας ‘τεκμηριωμένη πληροφορία’.
  • Καθιέρωση της προσέγγισης που βασίζεται στην αντιμετώπιση απειλών και στην αξιοποίηση ευκαιριών (risk based approach) κ.ά.
  • Η εμφανής προσπάθεια είναι να προσαρμοστεί η δομή του νέου διεθνούς προτύπου για την ασφάλεια τροφίμων στη δομή των επίσης αναθεωρημένων προτύπων ISO 9001:2015 (Διαχείριση Ποιότητας), ISO 14001:2015 (Περιβαλλοντική Διαχείριση) κ.λπ., σύμφωνα με το AnnexSL.

Όπως το σύστημα διαχείρισης με βάση το ISO 22000:2005 έτσι και το σύστημα διαχείρισης με βάση το αναθεωρημένο πρότυπο ISO 22000:2018 περιλαμβάνει και πλήρη μελέτη HACCP.

Η IMPRUS αναλαμβάνει για λογαριασμό της επιχείρησής σας:

  • Την ανάπτυξη, παρακολούθηση και συμβουλευτική υποστήριξη συστήματος διαχείρισης με βάση τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO 22000:2018.
  • Την αναθεώρηση υφιστάμενων συστημάτων διαχείρισης βάσει ISO 22000:2005 και την ενσωμάτωση των νέων απαιτήσεων του νέου προτύπου ISO 22000:2018.
  • Τη διενέργεια εσωτερικής επιθεώρησης του εφαρμοζόμενου συστήματος, αλλά και τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων των προμηθευτών της εταιρείας σας
  • Τη διενέργεια ετήσιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του προσωπικού της επιχείρησης σας, σε θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων.