GLOBALG.A.P. Integrated Farm Assurance (IFA), Version 5.2 – February 2019
Το πρότυπο GLOBALGAP αποτελεί ένα διεθνώς αποδεκτό και αναγνωρίσιμο πρότυπο για την πρωτογενή παραγωγή από τους λιανοπωλητές και εφαρμόζεται σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου. Η θεμελιώδης αρχή του είναι η ίση συμμετοχή των παραγωγών και λιανοπωλητών στη δημιουργία προτύπων και διαδικασιών πιστοποίησης.
Το GLOBALGAP (στο παρελθόν γνωστό ως EUREPGAP) έχει καθιερωθεί ως βασική αναφορά για τις ορθές γεωργικές πρακτικές (G.A.P.) στην παγκόσμια αγορά. Είναι οργανισμός ιδιωτικού δικαίου που καθορίζει τα εθελοντικά πρότυπα για την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Διατήρηση της εμπιστοσύνης ως προς την ασφάλεια των τροφίμων
- Ελαχιστοποίηση των επιζήμιων επιπτώσεων στο περιβάλλον
- Ελαχιστοποίηση της χρήσης αγροχημικών
- Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χρήσης φυσικών πόρων
- Εξασφάλιση θετικής αντιμετώπισης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων
Πεδίο Εφαρμογής
Καλύπτει όλη τη διαδικασία από τις εισροές όπως τις ζωοτροφές ή τα σπορόφυτα / πολλαπλασιαστικό υλικό και όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους μέχρι και την αποδέσμευση του προϊόντος από την εκμετάλλευση. Το πεδίο πιστοποίησης GLOBALGAP καλύπτει την παραγωγή των φρούτων και λαχανικών, του πράσινου καφέ, του τσαγιού, των λουλουδιών, του ζωικού κεφαλαίου, των προϊόντων μεγάλης καλλιέργειας και βιομηχανικών φυτών π.χ. καλαμπόκι, σιτάρι,βαμβάκι, κάνναβη, του πολλαπλασιαστικού υλικού καθώς και των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας.Επιλογές Πιστοποίησης
Για την πιστοποίηση βάσει GLOBALG.A.P. υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές πιστοποίησης: Επιλογή 1: Απαιτήσεις για την Πιστοποίηση Μεμονωμένου Παραγωγού (Option 1)- Ετήσια εσωτερική επιθεώρηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου GLOBALG.A.P. (από τον παραγωγό)
- Τουλάχιστον μία ετήσια τακτική επιθεώρηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου GLOBALG.A.P. (από τον φορέα πιστοποίησης)
- 10% έκτακτες επιθεωρήσεις στο σύνολο των επιθεωρήσεων που έχει διεξάγει ο φορέας (από τον φορέα πιστοποίησης)
- Η ομάδα παραγωγών θα πρέπει να τηρεί εγχειρίδιο ελέγχου και διαδικασιών
- Όλα τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από το ίδιο σύστημα
- Όλα τα μέλη της ομάδας επιθεωρούνται από εσωτερικό ή εξωτερικό επιθεωρητή
- Η εσωτερική επιθεώρηση περιλαμβάνει όλα τα σημεία του GLOBALG.A.P. και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση
- Το προς επιθεώρηση δείγμα παραγωγών για την πιστοποίηση είναι ίσο με την τετραγωνική ρίζα του συνόλου των παραγωγών.
- 10% έκτακτες επιθεωρήσεις στο σύνολο των επιθεωρήσεων που έχει διεξάγει ο φορέας (από τον φορέα πιστοποίησης)
Δομή συστήματος GLOBALGAP
Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της εφαρμογής του συστήματος σύμφωνα με το πρωτόκολλο GLOBALGAP απαιτούνται οι παρακάτω ενότητες τεκμηρίωσης:- Ημερολόγιο Καλλιέργειας Παραγωγού
- Τεκμηριωμένες Διαδικασίες – QMS
- Τεκμηριωμένες Διαδικασίες – Σχέδια Διαχείρισης
- Έντυπα Εργασίας
- Οδηγίες Εργασίας
- Εξωτερικά έγγραφα (λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, κατάλογος MRL’s)
Μία από τις βασικότερες δραστηριότητες της IMPRUS είναι η παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στην πρωτογενή παραγωγή. Η εταιρεία παρέχει επί πολλά έτη συμβουλευτική υποστήριξη σε Ομάδες Παραγωγών και μεμονωμένους παραγωγούς ως προς την εφαρμογή των συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO 2 και GLOBALGAP.
Η IMPRUS αναλαμβάνει για λογαριασμό Ομάδων Παραγωγών και Μεμονωμένων Παραγωγών:
- Την ανάπτυξη, παρακολούθηση και συμβουλευτική υποστήριξη συστήματος ορθής γεωργικής πρακτικής με βάση τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου GLOBALGAP.
- Τη διενέργεια εσωτερικής επιθεώρησης του εφαρμοζόμενου συστήματος, αλλά και τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων των συμμετεχόντων παραγωγών.
- Τη διενέργεια ετήσιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων παραγωγών και εργαζομένων στη γεωργική εκμετάλλευση, σε θέματα ICM – Integrated Crop Management.