You are currently viewing Επενδυτικές ευκαιρίες στην πρωτογενή παραγωγή και στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου

Επενδυτικές ευκαιρίες στην πρωτογενή παραγωγή και στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου

Περίληψη

Προκηρύχθηκε το καθεστώς ενισχύσεων «Αγροδιατροφή - Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων - Αλιεία - Υδατοκαλλιέργεια» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής ορίζεται από την 3η/10/2022 έως την 30η/12/2022.

Τα επενδυτικά σχέδια δύνανται να αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, σε επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενης μονάδας ή σε διαφοροποίηση σε νέα προϊόντα.

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται μέσω

  • επιχορήγησης
  • φορολογικής απαλλαγής
  • επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) 
  • επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης

Η ένταση ενίσχυσης της επιχορήγησης για τις περισσότερες περιοχές ορίζεται στο 80% των ποσοστών του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και σε ειδικές περιπτώσεις (ορεινές περιοχές, μικρά νησιά, ζώνες απολιγνιτοποίησης, κ.α.) ανέρχεται στο 90% ή στο 100%.

Στον πρωτογενή τομέα δικαιούχοι είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανέρχεται έως τις 500.000 ευρώ.

Η ένταση ενίσχυσης ορίζεται σε

  • 75% – Νησιά Αιγαίου Πελάγους (εκτός Κρήτης και Εύβοιας)
  • 40% – Περιφέρεια Αττικής
  • 50% – Υπόλοιπες Περιφέρειες

Στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων δικαιούχοι είναι ΜΜΕ και μεγάλες επιχειρήσεις και η ένταση ενίσχυσης ορίζεται σύμφωνα με τα ποσοστά του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων,

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης σύμφωνα με το μέγεθος της επιχείρησης ορίζεται σε

  • 3.000.000 € για όλα τα είδη ενισχύσεων για τις πολύ μικρές & μικρές επιχειρήσεις
  • 3.000.000 € για τις ενισχύσεις επιχορήγησης ή επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότησης κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και 5.000.000 € για την ενίσχυση φορολογικής απαλλαγής για τις μεσαίες & μεγάλες επιχειρήσεις.

Για επενδύσεις που συνδυάζουν την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και υποβάλλονται σε ενότητες ως ενιαίο σχέδιο, το μέγιστο συνολικό ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε

  • 3.500.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις
  • 3.500.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις όσον αφορά στην επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και σε 5.500.000 ευρώ για τη φορολογική απαλλαγή.

Οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν γενικά ως ανώτατο επιλέξιμο ύψος επενδυτικού σχεδίου το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το κατώτατο ύψος προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 100.000 € για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και φτάνει το 1.000.000 € για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ειδικά, για τις Κοιν.Σ.Επ., Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ομάδες-Οργανώσεις Παραγωγών ορίζεται στις 50.000 €.  

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr) που υποστηρίζει τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Επικοινωνήστε μαζί μας   στο (+30) 2721080896 / (+30) 6972191072 ή μέσω email στο tp@imprus.gr για έλεγχο επιλεξιμότητας και προαξιολόγηση της πρότασής σας

Οι δικαιούχοι, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα ποσοστά ενισχύσεων, ο ελάχιστος και μέγιστος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων στην Αγροδιατροφή και στα λοιπά καθεστώτα ενίσχυσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό ενημερωτικό μας σημείωμα, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε παρακάτω: